Kontakt oss på
Åpenhetsloven trådte i kraft 1. juli 2022. Denne skal sikre anstendige arbeidsforhold i hele verdikjeden og fremme åpenhet rundt hvordan vi som organisasjon respekterer menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Åpenhetsloven skal sammen med andre tiltak, bidra til Norges arbeid for å oppfylle FNs bærekraftsmål nr. 8 om anstendig arbeid og økonomisk vekst, og mål nr. 12 om ansvarlig forbruk og produksjon.
PatoGen stiller seg positiv til et lovverk som bidrar til økt fokus og respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.
Vår forretningspraksis
PatoGen leverer tjenester basert på bioteknologiske analyser for å påvise sykdoms-agens og genetiske markører i fisk. Denne informasjonen benyttes av oppdrettere av fisk i sitt forebyggende arbeid.
Selskapets hovedkontor ligger i Ålesund. Konsernet leverer tjenestene gjennom bruk av laboratorier i Ålesund, Bodø og Oban (Skottland) samt gjennom avtaler med underleverandører. Selskapet benytter også konsulenttjenester fra et datterselskap i Kinvarra (Irland). Patogent eies 100% av Dr. Fürst Medisinsk Laboratorium AS.
PatoGens mål er å bidra til forutsigbarhet i havbruksnæringen ved å forebygge smitte og sykdom, som videre vil gi bedre lønnsomhet for kundene. Samtidig skal forebyggende og systematisk arbeid med fiskehelse ivareta næringens økende krav til en skånsom og bærekraftig produksjon av fisk. I selskapets visjon «We inspire actions for healthier fish» slår vi fast at PatoGen skal være i forkant av fiskehelseutfordringer og at det brukes mye ressurser på forskning og utvikling for å ivareta kundenes behov.
PatoGen jobber også med tiltak for å minimere avfall og en mer optimal ressursbruk, som inkluderer gjenvinning av materialer og reduksjon av unødvendig forbruk herunder plast. PatoGen deltar i forskningsprosjekter og samarbeider med akademiske institusjoner og myndigheter for å utvikle og implementere bærekraftige løsninger for fiskehelse og oppdrett.
Aktsomhetsvurdering
Våre prosesser for aktsomhetsvurdering består av;
• kartlegging og identifisering av risikoer for brudd på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold
• iverksetting av tiltak for å redusere negativ risiko
• gjennomføring av tiltak og overvåking av resultater
Alle arbeidere, både egne ansatte og ansatte i vår leverandørkjede, skal ha anstendige arbeidsforhold i tråd med FN-konvensjonen og nasjonal arbeidslovgivning på produksjonsstedet. Varer og tjenester som leveres til PatoGen skal være framstilt under forhold som er forenlige med krav i åpenhetsloven. Våre rutiner og prosesser for å sikre grunnleggende menneskerettigheter og anstendig arbeid inkluderes i vårt styringssystem og bygger på OECD`s retningslinjer.
PatoGen forventer det samme av våre leverandører som vi krever av oss selv. Menneskerettigheter og arbeidsforhold er inkludert i våre etiske retningslinjer. Det er utformet rutiner for varsling av kritikkverdige forhold, og ansatte følges opp blant annet gjennom medarbeidersamtaler og medarbeiderundersøkelser.
Vi har god oversikt over våre leverandører, systematisert i eget avtalearkiv. For å framstille et godt analyseresultat er vi avhengig av underleverandører for leveranse av utstyr, instrumenter og reagenser som er produsert og godkjent til laboratorieformål.
Vi ser at hovedvekten av risiko tilknyttet leverandører av produkter finnes i de underliggende leverandørkjedene. Derfor har vi i en egen leverandørerklæring stilt krav til at våre leverandører skal identifisere underleverandører der det er en underliggende risiko for brudd på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, og dermed stille krav til at det implementeres egnede forebyggende tiltak overfor disse.
Vår prioritering av leverandører for aktsomhetsvurdering er i første omgang basert på;
• kritikalitet for drift/innkjøpsstørrelse
• om de leverer produkter eller tjenester innenfor èn av kategoriene på DFØ`s (Direktoratet for Forvaltning og Økonomistyring) høyrisikoliste
• om de driver sin virksomhet innenfor en bransje for risiko for negative konsekvenser er høyere
PatoGens leverandører risikovurderes og evalueres årlig, innenfor ulike kvalitetsparametere. Våre etiske krav til leverandører er nå inkludert i denne evalueringen. Leverandører følges tett opp med tanke på risiko for negative forhold, gjennom interne rutiner og prosedyrer. Der en ser økt risiko for brudd på etiske retningslinjer vil en overvåke og eventuelt igangsette tiltak. Eksempel på tidlig tiltak kan være å be om innsyn i leverandørers egen aktsomhetsvurdering eller annen dokumentasjon på etterlevelse av åpenhetsloven.
Dersom en etter ulike tiltak fortsatt finner mulighet for risiko for brudd på etiske retningslinjer, vil dette være grunnlag for å kunne se på om kontrakt med leverandør skal avsluttes. Vi verdsetter et godt samarbeid med våre leverandører og iverksetter fortrinnsvis tiltak etter dialog med aktuell leverandør. Type tiltak vil vurderes i forhold til identifisert risiko.
Det har så langt gjennom vårt arbeid med aktsomhetsvurderinger, ikke blitt avdekket faktiske negative konsekvenser, hverken internt eller i vår leverandørkjede. Dersom det i framtiden skulle avdekkes negative konsekvenser, vil dette bli registrert og behandlet i vårt dokumentstyringssystem. Et forventet resultat av å ha igangsatt arbeid med aktsomhetsvurderinger er å kunne bidra til å øke bevisstheten rundt sosiale, økonomiske og klimamessige forhold både hos våre ansatte og i leverandørkjeden.
Informasjon om vårt arbeid med aktsomhetsvurdering publiseres i vår årsrapport som godkjennes av styret.
Spørsmål vedrørende PatoGens etterlevelse av åpenhetsloven, kan rettes til: post@patogen.no
Ålesund, 25.06.2024
Copyright © 2023 PatoGen AS